Home Contact Sitemap
RSS feedRSS feed
Updated: 22.10.2014
Search
Government of Republic of Moldova
RO EN RU
Home / Press service / Press Communiqué / Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la acţiunile consacrate memoriei victimelor deportărilor şi represiunilor politice
Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la acţiunile consacrate memoriei victimelor deportărilor şi represiunilor politice
Text size in your document
Print
Close
06.07.2010     Views: 984 
În dimineaţa zilei Vlad FILAT  a fost prezent la inaugurarea expoziţiei „Destine încarcerate” dedicată victimelor deportărilor şi represiunilor politice din incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Este pentru prima dată cînd în Republica Moldova se deschide o asemenea expoziţie. Aceasta include 240 de piese muzeale – scrisori din Siberia, fotografii, obiecte personale ale foştilor deportaţi, inclusiv trei stîlpi şi sîrmă ghimpată de la frontiera de pe Prut, care a fost înlăturată la iniţiativa actualului Guvern.

La inaugurare expoziţiei au participat foşti deportaţi şi rude ale acestora, miniştri, deputaţi şi numeroşi vizitatori.

Vlad FILAT a spus că astăzi se marchează 61 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor din 1949, cînd au fost duşi în Siberia 40.850 din cei mai buni gospodari ai acestui pămînt.

„Trebuie să depunem eforturi ca orice cetăţean să cunoască ororile de atunci, astfel încît acestea să nu se mai repete”, a spus Prim-ministrul.

Vlad FILAT a remarcat faptul că în acest an, pentru prima dată au fost comemorate victimele primului val al deportărilor staliniste printr-un miting organizat de Guvernul Republicii Moldova.

Premierul a apreciat eforturile colaboratorilor muzeului, care au reuşit să pregătească expoziţia în timp record.

Valentina STURZA, preşedintele Asociaţiei victimelor represiunilor politice a adus mulţumiri actualului Guvern pentru acţiunile întreprinse întru susţinerea membrilor Asociaţiei şi comemorarea victimelor deportărilor.

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat de asemenea la inaugurarea, în cadrul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, a Muzeului victimelor deportărilor şi represiunilor politice. Decizia de constituire a acestui Muzeu a fost adoptată în şedinţa Guvernului din săptămîna trecută.

„Este datoria noastră să aducem un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor”, a spus Premierul.

Prim-ministrul a dat asigurări, că viitorul muzeu, clădirea căruia se află acum în stare avariată, va fi cît mai curînd inaugurat.

Prim-ministrul Vlad FILAT  a participat astăzi, la Catedrala „Naşterea Domnului” din centrul capitalei, la un serviciu divin de pomenire a victimelor deportărilor politice.

În aceeaşi zi, Vlad FILAT a participat a depus flori şi a participat la un miting comemorativ  la piatra de temelie a viitorului monument al victimelor deportărilor din scuarul Gării Feroviare din Chişinău.

În luarea sa de cuvînt, Prim-ministrul a menţionat faptul că toate acţiunile de comemorare a victimelor deportărilor şi represiunilor politice, inclusiv din această zi, sînt în premieră pentru Republica Moldova.

 „Trebuie să  cunoaştem adevărul istoric, dar şi să acţionăm în deplină libertate. Să demonstrăm că în Republica Moldova există oameni capabili să ducă destinul ţării mai departe. Eu cred în viitorul Republicii Moldova”, a spus Vlad FILAT.
Home / Press service / Press Communiqué / Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la acţiunile consacrate memoriei victimelor deportărilor şi represiunilor politice
   
 
Home Sitemap Contact top