icon

Declarațiile Prim-ministrului interimar, Natalia Gherman, în debutul ședinței Guvernului din 1 iulie 2015

01-07-2015 14:00
1,141

Stimaţi colegi,

După cum bine ştiţi, duminică, pe data de 28 iunie, în mai mult de jumătate din localităţile Republicii Moldova a avut loc turul doi al alegerilor primarilor. Acest proces a presupus un efort considerabil din partea unor structuri guvernamentale, care au obligaţiuni prevăzute de lege în astfel de situaţii. Mă refer, în primul rând, la colaboratorii organelor afacerilor interne, birourilor de evidenţă şi documentare a populaţiei, dar şi la alţi colegi. Vreau să aduc sincere mulţumiri categoriilor menţionate pentru lucrul bun pe care l-au făcut. Apreciem eforturile pe care le-aţi depus pentru asigurarea unui climat normal pentru desfăşurarea alegerilor. Şi în continuare trebuie să depunem efort ca toate procesele importante pentru cetățenii noștri să fie implementate într-un regim normal.

 

În continuare, aş dori să mă refer, pe scurt, la situaţia social-economică din ţară. Acum câteva zile, am solicitat Domnilor miniştri Bride şi Arapu o informaţie la acest capitol. Din această informaţie reiese că, chiar dacă condiţiile nu au fost dintre cele mai prielnice, am avut, pe parcursul anului, o creştere de peste 4%. Au fost înregistrate progrese în asemenea domenii importante, precum producţia indistrială, producţia agricolă, investiile în active materiale pe termen lung. Totodată, s-au înregistrat şi rezultate negative, precum creşterea inflaţiei, diminuarea exporturilor şi importurilor.

 

Stimaţi colegi,

Demisia Prim-ministrului şi amânarea misiunii Fondului Monetar Internaţional au afectat starea indicatorilor macroeconomici. În această situaţie, este necesar ca, autoritaţile administraţiei publice centrale, ministerele şi alte autorităţi, să suspende temporar angajarea de noi cheltuieli în domeniul investiţiilor şi achiziţiilor de mărfuri şi servicii neesenţiale activităţilor şi investiţiilor bugetare. Reiterez, că Guvernul în exerciţiu, conform art. 7 al Legii cu privire la Guvern, îndeplineşte doar funcţiile de administrare a treburilor publice, şi nu poate propune Parlamentului iniţiative legislative, inclusiv procesul de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2015.

 

Totodată, menţionez că veniturile fiscale ale bugetului de stat asigura totalmente,  şi vor asigura, în continuare, plata salariilor şi prestaţiilor sociale. De asemenea, vor fi finanţate toate cheltuielile curente de asigurare a funcţionalităţii autorităţilor şi instituţiilor bugetare. Totalmente sunt şi vor fi finanţate angajamentele de deservire a datoriei de stat.

 

În ultimele zile, una din cele mai importante teme de discuţii în societate este  posibila creştere a tarifelor la energia electrică. Consider necesar să fac o precizare importantă: chiar dacă stabilirea tarifelor nu este în competenţa Guvernului, ci a ANRE, aflate sub control parlamentar, noi vom monitoriza atent starea de lucruri în domeniul respectiv. Astfel, vin cu o solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică să fie prezentată zilnic informaţia la acest capitol. Guvernul are încredere în capacităţile Agenţiei în negociere cu furnizorul, totuşi, menţionez, că este o temă extrem de sensibilă pentru cetăţeni şi este foarte important să fie folosite toate posibilităţile existente pentru a evita un posibil impact negativ asupra populaţiei.

 

Ultimul subiect pe care doresc să-l evidenţiez este marcarea unui an de la semnarea şi ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Acordului de Asociere UE-RM. Cu acest prilej, vreau să reiterez angajamentul autorităţilor pentru continuarea implementării acestuia. Cele mai elocvente progrese în acest sens - creşterea cu 10% a exporturilor moldoveneşti în UE, fapt ce a făcut ca UE să devină principalul partener comercial al RM, participare activă în programele comunitare, gestionarea eficientă a regimului de liberă circulaţie. Implementarea AA/DCFTA, care stau la baza Programului de guvernare, este în continuare  obiectivul prioritar al activităţii Guvernului.

 

 

 

 
 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31