icon

Declarațiile Prim-ministrului Valeriu Streleț, în debutul primei ședințe a Guvernului din 31 iulie 2015

31-07-2015 19:30
1,472

Stimaţi colegi,

Suntem la prima ședinţă de Guvern în noua componenţă. Îmi exprim încrederea şi speranţa că, împreună, vom face o adevărată echipă. Înainte de a trece la ordinea de zi, vreau să traseze câteva linii directorii care vizează activitatea Guvernului de mai departe.

 

În primul rând, vă anunţ că, în conformitate cu angajamentele pe care mi le-am asumat în faţa cetăţenilor şi le-am fixat şi în Programul de activitate al Guvernului, astăzi, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și cu reprezentanţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) de la Chişinău, a fost formulată şi semnată, de către mine, scrisoarea către FMI, la Washington. Astfel, am lansat invitaţia de a delega, în termeni proximi, o misiune în Republica Moldova, pentru evaluarea perspectivelor reluării colaborării cu FMI. Ne dorim ca, într-un termen cât mai scurt, să ajungem la semnarea unui Acord-Memorandum, care să ne permită normalizarea relaţiilor cu toţi ceilalţi parteneri de dezvoltare.

 

Al doilea anunţ vizează priorităţile noastre majore. Am avut o discuţie bună cu echipa de consilieri, am stabilit încă o dată acele direcţii de bază pe care urmează să ne concentrăm atenţia în viitorul cel mai apropiat. Reiterez că, priorităţile pe termen scurt, vizează în mod implicit şi în mod direct stabilizarea macro-financiară, pentru a nu admite rectificări mai drastice la buget. Este un complex întreg de acţiuni şi măsuri pe care trebuie să le întreprindem în cooperare şi în dialog cu partenerii de dezvoltare. Măsurile vor fi discutate la o proximă şedinţă a Comitetului de Stabilitate Financiară, unde vom formula recomandări ce vizează acţiuni ale Băncii Naţionale și care, în viziunea mea şi a altor colegi, nu mai suferă amânare. De asemenea, vor fi  şi o serie de alte măsuri care ne vor permite crearea unei platforme durabile de stabilizare și dialog eficient cu partenerii de dezvoltare. Prin aceste măsuri vom reveni la o normalitate pe piaţa financiară, în primul rând în ceea ce privește costul resurselor financiare, condiţii şi premise bune de dezvoltare a businessului. Subliniez, încă o dată, acest domeniu este prioritatea absolută a Guvernului pe care ne vom axa atenţia primordial.

 

Evident, un alt domeniu extrem de important, menționat și anterior, înainte de învestirea Guvernului, este reforma justiţiei și combaterea corupţiei. Să urmărim atent corespunderea acţiunilor realizate cu planurile de acţiuni pe care le avem pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi a Planului de acţiuni legislative, adoptat de către Parlament la începutul lunii iulie. Urmează să vedem cum și ritmul cu care ne mişcăm, ce restanţe are fiecare minister în parte, astfel încât să recuperăm anumite întârzieri, admise la aceste capitole. Trebuie să revenim la ritmul normal de implementare a Acordului de Asociere pe dimensiunea reforma justiţiei și combaterea corupţiei.

 

Un alt bloc de probleme importante vizează energetica, care a devenit astăzi o problemă deosebit de actuală a Republicii Moldova, a tuturor cetăţenilor şi a mediului de afaceri. Subiectul acesta deja a atins un punct de fierbere. Urmează să întreprindem acţiuni energice pentru a vedea termenii reali de implementare a obiectivelor care au fost formulate în Programul de guvernare. Acestea se referă la construirea infrastructurii de interconectare cu reţelele europene, în primul rând, România. Trebuie să facem tot posibilul ca să scăpăm de această stare de ostatici a unei singure surse de alimentare cu energie electrică, în paralel, consolidându-ne şi propriile capacităţi de producere a energiei electrice. Dar, acesta este un obiectiv pe termen mediu. Cel pe care îl putem trata şi ca obiectiv pe termen scurt vizează interconectarea. De aceea, eforturile vor fi susţinute și ne vom consolida toate capacităţile de expertiză, de analiză, toate canalele de comunicare, inclusiv pe cale diplomatică, pentru a vedea cum putem pune în practică acest obiectiv.

 

Un domeniu extrem de important este sectorul educaţiei. Pentru că a rămas puţin timp până la începutul noului an de studii, o rog pe dna ministru să pregătească priorităţile, acţiunile pe care trebuie să le avem. Astfel, să putem continua reformele demarate de către echipa precedentă, aprofundându-le şi îmbogăţindu-le cu elemente noi.

 

Avem multe alte priorităţi pe care trebuie să le executăm, cum ar fi implementarea proiectelor de infrastructură, în special, construcţia drumurilor. Trebuie de clarificat situația cu acele proiecte care au finanţare garantată, care sunt în proces de executare dar care, din păcate, se mişcă în ritm de melc, în special pe segmentul Chişinău-Ungheni. Este important să vedem cauzele tergiversării. Aștept de la dl ministru o evaluare exactă. Trebuie să vedem ce facem și cu tronsonul de drum Chișinău-Leova.

 

O altă problemă este situaţia din agricultură, cum au influenţat recentele ploi, dacă au ameliorat situaţia. Și aici, vor fi nevoie de acţiuni şi intervenţii ale Guvernului şi multe măsuri curente pe care trebuie să le întreprindem într-un regim cât mai prompt.

 

Dar, să nu trecem cu vederea şi acel subiect legat de pregătirea sistemului de compensaţii pentru cetăţenii afectaţi de majorarea tarifelor la resurse energetice. Am vorbit astăzi dimineaţă cu colegii responsabili de domeniul social, dna Glavan şi dl Buga, și am rugat să pregătească o sistematizare a viziunilor pe care le vom discuta. Sper că la următoarele ședințe de Guvern, care vor avea aceeași periodicitate sau chiar mai des, să putem discuta toate aceste subiecte.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30