icon

Moldova, 25 de ani. Interviu cu Prim-ministrul Pavel Filip

27-08-2016 15:17
2,550

Vă mulţumim pentru timpul acordat pentru acest interviu, pentru primele ştiri. Într-o zi specială, astăzi, vorbim despre trecut prezent şi viitor. Unde şi cum v-a prins independenţa Republicii Moldova?

 

Îmi aduc aminte acele timpuri, eram un tânăr inginer la fabrica "Bucuria", încercam să îmi contruiesc o carieră, încercam să îmi găsesc un rost în viaţă, să întemiez o familie, de fapt, deja era căsătorit, aveam doi copii şi eram foarte entuziasmat atunci de proclamarea independenţei Republicii Moldova, de fapt ca şi toţi cetăţenii Republicii Moldova în acelaşi timp. Şi m-am aprins acum la gândul că de fapt că exact atunci când am fost proclamată independenţa Republicii Moldova, eram şi eu la vârsta de 25 de ani şi încercam să îmi găsesc un rost în viaţă.

 

Ţara noastră a parcurs iată deja 25 de ani de independenţă. Din postura de premier, cum vedeţi evoluţia Moldovei independente în această perioadă?

 

Nu în zadar am spus că atunci când a fost proclamată independenţa Republicii Moldova aveam 25 de ani pentru că consider până la 25 de ani am avut multe de învăţat: şcoala, facultatea, am învăţat cum se deosebesc binele de rău, am învăţat cum să îmi construiesc o carieră, făceam aceste eforturi, de aia consider că şi Republica Moldova în primii 25 de ani a fost o perioadă în care a avut de învăţat multe. Am trecut diferite etape şi mai bune, şi mai rele, în Republica Moldova în această perioadă. Au fost foarte multe evenimente am ajuns dintr-o extremă în alta, eu consider că acum puţin lucrurile s-au echilibrat, şi exact după acei 25 de ani de independenţă Republica Moldova a devenit matură a învăţat foarte multe şi în continuare trebuie să aplice aceste lecţii învăţate, după ce s-a instalat o stabilitate aici în ţara noastră, cred că trebuie să construim şi un viitor.


Se spune că cel care nu îşi cunoaşte trecutul, nu are viitor. Ce lecţii au învăţat politicienii trecutului, dar şi ce restanţe au lăsat în cei 25 de ani pentru actuala guvernare?

 

Bine, dacă ar fi să vorbim despre restanţe, din punctul meu de vedere, nu trebuie să ne gândim prea mult. Cea mai mare restanţă este că cetăţenii Republicii Moldova încă nu duc un trai decent, astăzi. Şi trebuie să recunoaştem acest lucru, nu toţi îşi pot găsi un loc de lucru bine plătit, cu părere de rău mulţi dintre conaţionalii noştri au fost în situaţia să plece peste hotare să-şi găsească un loc de lucru încât să-şi poată întreţine familia. Nu avem o infrastructură foarte bine dezvoltată, avem probleme şi în sistemul educaţiei, avem probleme şi în sistemul de sănătate. În toate aceste direcţii urmează să facem reforme foarte profunde. Dar pe de altă parte, după cum spuneam, sper că şi clasa politică să tragă înveţemente din cele întâmplate până acum şi sunt nişte lucruri foarte importante pe care trebuie să le ia în calcul, astfel, încât să ne construim o ţară în baza valorilor europene, să, trăim şi noi aici în Republica Moldova aşa cum trăiesc oamenii în comunitatea europeană. Asta ar însemna că politicienii mai întâi trebuie să se gândească la interesul public, să uite de interesele persoane şi interesele de partid, este necesar să definim şi să avem un proiect de ţară. Acest Guvern are acest proiect de ţară care se numeşte integrare europeană şi am făcut şi un apel în acest sens că după cele toate întâmplate în Republica Moldova trebuie să mobilizăm toată naţiunea în jurul acestei idei şi desigur că politicienii, cred că, au învăţat lecţia că trebuie să-şi ţină angajamentele. Trebuie să realizeze şi să-şi îndeplinească promisiunile făcute către cetăţeni.

 

În 27 iunie 2014, Republica Moldova s-a angajat ferm pe calea reformelor democratice şi a cooperării europene, după ce a fost semnat, la Bruxelles, Acordul de Acociere cu UE. La doi ani de la acea zi istorică pentru țara noastră, integrarea europeana a rămas ireversibil şi care sunt actualele provocări ale Guvernului de la Chișinău în acest context?

 

Noi privim integrarea europeană drept o reţetă de succes şi iată pas cu pas urmează să realizăm această reţetă. Asta ar însemna că trebuie să implementăm Acordul de Asociere, or acesta este lucru cel mai important pe care l-a făcut acest Guvern de la începutul anului. Am încercat să eliminăm toate restanţele pe care le-am avut în acest sens şi să nu încercăm să găsim alte metode de dezvoltare economică şi de oferire a bunăstării cetăţenilor noştri, decât să implementăm acest acord de asociere şi să ne menţinem foarte bine parcursul nostru european.

 

Independența Republicii Moldova a fost obținută într-o ambianța de renaștere națională care a trezit, în cele din urmă, un război pe malurile Nistrului. În ce circumstante poate fi posibilă soluționarea conflictului transnistrean?

 

Este adevărat. Cu părere de rău, conflictual transnistrean este o rană deschisă pe corpul Republicii Moldova şi din punctul meu de vedere, dar este o idee împărtăşită de tot cabinetul de miniştri şi clasa politică ce formează, astăzi, majoritatea parlamentară. Acest conflict trebuie să fie rezolvat pe cale paşnică. Eu consider o realizare că în această regiune este menţinută pacea până în prezent. Anul acest, după o pauză de doi ani, am reuşit să reluăm negocierile în formatul 5+2. Sunt foarte multe subiecte despre care se discută. S-a reuşit, anul acesta, multe pentru că şi preşedinţia OSCE îi aparţine Germaniei. Au fost mai multe întrevederi, s-au discutat mai multe subiecte şi vreau să vă spun un lucru foarte important pe care îl urmăm, cu siguranţă, de fiecare data. Încercăm să rezolvăm subiecte care ţin de confortul cetăţenilor. Nu contează că aceşti cetăţeni sunt de pe malul stâng sau de pe malul drept al Nistrului. Am încercat să găsim o soluţie şi pentru cei care îşi fac studiile în regiunea transnistreană, astfel încât aceştia să-şi poată continua aceste studii în spaţiul European. Vorbesc aici despre apostilarea diplomelor. Există propuneri în acest sens pe această platformă 5+2. Pornind de la aceste subiecte mai mărunte, dar de fapt importante, şi până la accesul agricultorilor, cetăţenilor noştri care locuiesc în raionul Dubăsari, către terenurile lor agricole. Eu sunt un om al dialogului şi consider că fiecare problemă poate fi rezolvată doar prin intermediul dialogului. Desigur, există limite pentru noi. Noi nu vom depăşi aceste limite care sunt pericole asupra statalităţii Republicii Moldova. Principiul este unul – Republica Moldova este un stat integru. Şi atunci când va fi identificată soluţia finală pentru această dilemă transnistreană, ea va fi una care să asigure viabilitatea acestui stat. Va fi găsită soluţia pentru statutul acestei regiuni, astfel încât Republica Moldova una integră.

 

La șase luni de când v-aţi asumat mandatul de prim-ministru și după cinci luni în care a fost realizată Foaia de parcurs pentru reforme pro-europene în Republica Moldova, aţi venit cu un apel la consolidarea întregii societăți în sprijinul proiectului de integrare a Moldovei în UE. Cât dificilă este misiunea de a consolida societatea în jurul unei idei naţionale?

 

Îmi aduc aminte luna ianuarie, atunci când ne-am asumat responsabilitatea să guvernăm în Republica Moldova, şi vreau să vă spun, cu certitudine, că acum este mult mai simplu să consolidezi societatea în jurul acestei idei decât la începutul acestui an. Şi vă spuneam că, de fapt, acesta este proiectul nostru de ţară – integrarea europeană, pentru că aceasta este cea mai de success reţetă pentru a aduce bunăstare în casele moldovenilor.

 

Revenind la cei 25 de ani independenţă, ce ar trebui să facă guvernanţii pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să trăiască mai bine în următorii 25 de ani?

 

Aici este simplu. Am mai spus acest lucru. În primul rând, atunci când elaborează politici, hotărâri de guvern sau proiecte de lege, guvernanţii trebuie să se înspire de la cetăţeni. Şi noi încercăm să facem acest lucru. Nu să facem proiecte bând cafea prin birouri, dar să ne inspirăm fie de la mediul de afaceri, atunci când vorbim despre schimbările pe care le facem pentru a avea un mediu de afaceri atractiv pentru investiţii în Moldova, fie că vorbim cu cei din sistemul de sănătate, atunci când este vorba despre reforma din acest sistem, fie că vorbim cu societatea civilă. Trebuie să se acţioneze în interesul public, pentru că am avut foarte multe situaţii în Moldova atunci când instituţiile şi guvernanţii au acţionat în interers de partid sau personal. Este foarte important ca şi guvernanţii să nu se îndepărteze prea mult de cetăţeni. Doar împreună, trăgând în aceeaşi direcţie, putem realiza visul nostru european.

 

 

prime.md

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30