icon

Pavel Filip: 2016 a fost un an de stabilizare, de reechilibrare a țării

19-02-2017 14:36
1,412

Dle Filip, care a fost argumentul de bază de care V-aţi condus atunci când aţi acceptat să candidaţi la funcţia de Prim-ministru în ianuarie 2016?

 

Pavel Filip: Argumente au fost, de fapt, două, ambele venind de la colegii mei. Activitatea Guvernului, într-un context plin de emoţii politice, care înfierbântaseră la maximum societatea, avea nevoie fix de opusul acestei stări. Şi că voi avea tot sprijinul pentru ca echipa guvernamentală să activeze în afara crizei politice, pentru ca să poată administra eficient criza economică şi să recâştige pas cu pas încrederea partenerilor de dezvoltare şi a cetăţenilor.

 

Nu am ascuns niciodată că am fost tentat să refuz. Şi asta pentru că ştiam atunci că trecem printr-o perioadă de criză politică profundă, iar temerea mea era că fiecare membru al Guvernului nu va putea să uite din ce partid face parte şi să se concentreze, perseverent, zi de zi, doar pe problemele guvernării. Dar realitatea a demonstrat că actuala coaliţie majoritară a fost capabilă să ne ofere acest confort şi a reuşit să rezolve criza politică şi să sprijine redresarea economică, vitală pentru Republica Moldova.

 

În ianuarie 2016, Republica Moldova se afla într-o stare de incertitudine, măcinată de foarte multe schimbări fără continuitate, la nivel instituţional, de o neîncredere crescută din partea partenerilor externi, de frământări sociale şi instabilitate economică. Mai direct, nu mai intrau bani în această ţară, iar din ea dispăruseră aproape un miliard de dolari. Enorm pentru o ţară aşa de mică. Sistemul bancar fusese pus la pământ. Republica Moldova era pe marginea prăpastiei. În fiecare zi ne gândeam ce se va întâmpla dacă vom fi nevoiţi să anunţăm, că sacul s-a golit şi nu mai sunt bani pentru pensii şi salarii. Nu mă plâng, eu am mai avut situaţii similare ca manager, doar că de data asta erau mult mai mulţi factori interni şi externi în joc.

 

Era nevoie de o schimbare reală şi asumată, bazată pe raţiune, pe construcţie şi gândire pe termen mediu şi lung. Aveam nevoie de capacitate de mobilizare interinstituţională pe termen scurt. Era nevoie de stabilitate socio-economică şi de un set de măsuri prin care ţara noastră să redevină povestea de succes a Parteneriatului Estic. În plus, la capitolul motivaţie personală, ca cetăţean şi ca patriot, nu poţi sta deoparte si asista la prăbuşirea ţării tale. Implicarea directă a fost singura soluţie şi mă bucur să constat că a funcţionat.

 

Care dintre acţiunile Dvs. în 2016 le consideraţi cele mai reuşite?

 

Pavel Filip:  Recent am prezentat totalurile, aşa cum se fac ele, gospodăreşte, după un an de muncă. Sigur că avem a argumenta cu multe cifre, dar eu sunt conştient că oamenii nu se hrănesc cu cifre şi ele sunt relevante mai mult pentru  economişti şi partenerii de dezvoltare. La fel de conştient sunt, că aceste cifre vor fi simţite treptat în buzunarul oamenilor. E o realitate că cetăţeanul nu a trăit mult mai bine în 2016. Şi nici nu are imaginea totală a pericolului prin care a trecut acest popor în anul trecut. De aceea, am spus deja, cele mai importante lucruri obţinute nu sunt datele macro-economice. Nici măcar sutele de milioane de euro, deblocate pentru anul 2016 şi pentru anii următori. Mai important este că am recâştigat onoarea şi încrederea lumii în Republica Moldova şi că am aprins modest – ea există! – o fărâmă de speranţă în populaţie precum că mergem pe drumul către o calitate a vieţii mai bună în viitor. Am readus stabilitatea după furtuna crizei politice şi am început să le oferim, deocamdată poate modest, încrederea oamenilor că instituţiile nu sunt făcute ca să îi respingă şi să îi fure, ci ca să îi servească şi să îi ajute.

 

Subliniez, că nu există o acţiune reuşită sau alta nereuşită, au fost toate de bună credinţă, asta e important. A fost o muncă grea din partea tuturor, comprimată într-un an de zile, în care am tras puternic pentru reformarea sistemului de pensii, am îndeplinit, onest şi la timp o Foaie de Parcurs asumată împreună cu partenerii noştri de la Bruxelles, am primit girul încrederii FMI şi al României care ne-au creditat concret, nu doar declarativ, dar şi financiar. Poate şi mai important pentru nevoile urgente ale oamenilor, am crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1.900 la 2.100 de lei. Am sporit indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi am introdus pâinea socială în reţeaua magazinelor „Franzeluţa”. Am reuşit o reducere importantă, cu 40 la sută, a preţurilor la peste 160 de medicamente. Înainte de aceasta, am majorat cu 50% alocările pentru medicamentele compensate şi am extins lista acestora cu 67 de denumiri. Astfel, familiile din Moldova plătesc mai puţin pentru procurarea medicamentelor.

 

Dar pentru că Almanahul este o publicaţie de prestigiu, citită şi de specialişti, am să dau şi câteva cifre macro: prima: aproximativ 500 de milioane de euro reprezintă totalul sumelor externe deblocate pentru Moldova numai pentru anul 2016. A doua cifră: peste 350 de milioane de euro deblocaţi deja pentru următorii ani. A treia cifră: creşterea economică prognozată de specialişti de aproximativ 3,5 la sută din PIB. Şi în fine, a patra, care se pare că e istorică – rata inflaţiei de 2,4 la sută, a doua cea mai mică rată a inflaţiei din cei 25 de ani de independenţă.

 

Care au fost cele mai grave probleme cu care V-aţi confruntat în 2016?

 

Pavel Filip: Neîncrederea iniţială din partea partenerilor externi şi a cetăţenilor ţării. Ştiam că avem multe probleme de soluţionat şi că cetăţenii ţării, sătui fiind de instabilitatea anului 2015, nu ne vor privi cu entuziasm. Şi nu ne vor acorda aşa-numitele şase luni de miere, în care Guvernul are indulgenţe. La fel şi cu partenerii, care au investit în această ţară destulă încredere şi bani. Însă, am muncit mult, ne-am asumat toate reformele şi am pornit de la rezolvarea celor mai urgente probleme ale oamenilor până la proiectele mari de ţară, care le vor face viaţa mai bună cetăţenilor abia în următorii ani. Anul 2016 a fost de stabilizare, de re-echilibrare a ţării. Republica Moldova era măcinată de probleme, din punct de vedere politic şi economic. Anul 2017 trebuie să fie, în acest mod, anul construcţiei, anul în care proiectele agreate şi finanţate prind rod şi ajung să producă treptat efecte în viaţa oamenilor. Am mai spus recent: nu Uniunea Europeană e vinovată, că banii pe care i-a alocat pentru Moldova în aceşti ani nu se simt încă în nivelul de trai al cetăţenilor, ci statul care i-a administrat prost şi uneori cu rea credinţă. Dar, în 2016, banii pe care i-am deblocat sunt deja puşi pe făgaşul corect, îndreptaţi către oamenii acestei ţări, nu în schemele de furt, ca în trecut. Ce vă spun acum, sigur pare încă ireal, dar veţi vedea în câţiva ani că aceşti bani vor construi în ţară lucruri trainice. Aceşti bani vor moderniza cu adevărat Moldova, pentru că sunt direcţionaţi cu bună credinţă.

 

În ce măsură Guvernul a reuşit să se manifeste ca o echipă în 2016?

 

Pavel Filip:  În măsura în care orice chestiune arzătoare ce apărea la ordinea de zi se discuta, se aproba şi se rezolva foarte operativ. Dacă nu am fi fost o echipă eficientă, cu siguranţă nu am fi putut stabiliza ţara în 2016. Nu am fi putut dezamorsa, în timp real, crizele sociale şi cele economice existente.

 

De aceea le mulţumesc şi pe această cale miniştrilor şi echipei guvernamentale. Oricât ar suna de ironic, sunt oameni în administraţia publică capabili, profesionişti şi dedicaţi, care pot să muncească 14-16 ore pe zi, ignorând viaţa personală. Important e dacă ştii să îi plasezi la locul potrivit pentru ca să fie eficienţi, să nu mimeze munca ori să acopere inactivitatea şi dezinteresul altora.

 

Cum aţi califica colaborarea avută cu Parlamentul în 2016?

 

Pavel Filip:  Vitală. A fost cel mai important partener de echipă. Fără sprijinul Parlamentului şi al coaliţiei majoritare nu s-ar fi putut realiza nimic. Niciun Guvern, oricât de capabil ar fi el, nu ar putea să fie cu adevărat eficient dacă nu ar avea ca sprijin fundamental o majoritate parlamentară, care să-i susţină ideile, care să vină cu propuneri, la rândul ei, şi care să adopte rapid legislaţia necesară. Câtă vreme au persistat crize politice, aţi văzut ce au putut să facă guvernele la noi, şi aşa se întâmplă oriunde în lume.

 

Instituţia parlamentară a votat în timp record toate măsurile necesare reformării ţării, înscrise în Foaia de Parcurs. Am conlucrat cu un Parlament dedicat nevoilor reale ale Moldovei şi implicat direct în bunul mers al ţării. Ca niciodată, tandemul Parlament – Guvern a funcţionat foarte bine, fără poticneli instituţionale, fără întârzieri absurde sau orgolii politice. În 2017, împreună trebuie sa apăsăm şi mai mult pedala de acceleraţie. Mai sunt multe de făcut, aşteptările sunt foarte ridicate şi, de aceea, doar printr-o colaborare cu adevărat pragmatică şi eficientă vom duce la îndeplinire toate reformele întru bunăstarea oamenilor.

 

În ce măsură sunteţi satisfăcut de colaborarea avută cu societatea civilă în 2016?

 

Pavel Filip:  Chiar dacă relaţia cu societatea civilă s-a îmbunătăţit faţă de perioada precedentă şi avem acum un dialog util şi constructiv, cred că este loc de mai bine. Mi-aş dori o implicare mai activă a organizaţiilor profesionale din zona societăţii civile, care beneficiază de profesionişti şi ar putea da mai multă eficienţă reformelor în care ne angajăm. Altfel spus, avem nevoie de resursa umană şi experienţa din societatea civilă mai mult ca oricând. Mai ales când statul e sărac, ONG-urile pot aduce în echipa de funcţionari publici, adesea greu de profesionalizat şi menţinut în sistem cu bani puţini, un plus de creativitate esenţial.

 

De aceea am promovat dialogul cu societatea civilă foarte mult în 2016 şi vom continua să-l promovăm. Transparenţa este importantă pentru Guvernul pe care-l conduc, iar societatea civilă trebuie să participe permanent la procesul decizional al administraţiei centrale şi locale. Vrem, în curând, să facem funcţional Consiliul Naţional de Participare pe lângă Guvern.

 

În ce măsură aţi reuşit să realizaţi planurile trasate iniţial pentru 2016?

 

Pavel Filip: Dacă vorbim de nivele, ofer câteva repere pentru cititorii specializaţi. După primul an de guvernare pot spune cu certitudine, că Moldova este acum o ţară stabilă, cu relaţii externe îmbunătăţite şi cu o economie care creşte din nou.

 

Nu o spun doar eu, avem certificare internaţională: chiar recent, agenţia internaţională Moody’s, o busolă serioasă pentru investitorii străini, a îmbunătăţit rating-ul de ţară al Republicii Moldova de la „Negativ B3” la „Stabil”. Tot recent, Comisia Europeană ne-a propus un program de asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru stabilizare şi dezvoltare. Ţara noastră a urcat trei poziţii în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, datorită măsurilor luate în 2016.

 

Dar, aşa cum am mai spus, rating-ul cel mai important pe care trebuie să îl primească Moldova este de la cetăţenii ei. Or, datoria Guvernului pe care îl conduc este să muncim zi de zi, să îmbunătăţim treptat cifrele despre care vă vorbesc, astfel încât ele să aducă bunăstare concretă în casele oamenilor.

 

Ce aşteptări aveţi de la anul 2017?

 

Pavel Filip: Aştept ca, din banii deblocaţi de la partenerii externi şi din ce avem noi de administrat în visteria ţării, să începem a construi lucruri pentru oameni, atât de solide încât nicio criză, de orice fel, să nu mai poată afecta nivelul de trai al oamenilor. Aştept ca încet, dar temeinic, viaţa cetăţenilor Republicii Moldova, la ei acasă, să se îmbunătăţească. Mă aştept ca, cel puţin până în 2018, să avem certitudinea că Moldova devine o ţară modernă, asemenea ţărilor în care încă, din păcate, exportăm forţă de muncă.

 

Îmi doresc să aud mai puţine vorbe electorale şi să văd mai multă muncă din partea tuturor. Atunci când acest lucru se va întâmpla, vom putea spune cu tărie că ne-am maturizat ca naţiune şi că rezultatele bune se simt în viaţa fiecărui cetăţean.

 

tribuna.md

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31