Titlu

UE va oferi Republicii Moldova 100 milioane de euro pentru susținerea macro-financiară

2016-11-28 16:47

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Vicepreședintele Comisiei Europene, Comisarul european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis. Discuția s-a axat pe realizările Guvernului în vederea stabilizării sectorului financiar-bancar şi reformele ce urmează a fi implementate pentru consolidarea guvernanței economice.

 

În cadrul întrevederii, Pavel Filip a vorbit despre măsurile întreprinse de Executiv privind asigurarea transparenței acționariatului, gestionarea riscurilor în cadrul băncilor, precum şi consolidarea resurselor, competențelor și responsabilităților organelor de reglementare și supraveghere. În context, Premierul a accentuat și importanţa Acordului  cu Fondul Monetar Internaţional, aprobat la începutul lunii noiembrie a.c., specificând că deja a fost alocată prima tranşă, în valoare de peste 36 milioane de dolari SUA din suma totală de circa 179 milioane dolari SUA.

 

De asemenea, Prim-ministrul a spus că o prioritate a Guvernului de la Chișinău este restabilirea capacităţiilor financiare pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare a țării şi îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv prin eforturi de contracarare a corupției și spălării banilor. ”Sperăm că în realizarea acestor angajamente vom fi sprijiniţi şi în continuare de Uniunea Europeană”, a subliniat Pavel Filip.

 

La rândul său, Comisarul Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea UE de a susţine aceste reforme, inclusiv prin oferirea unui program amplu de asistenţă macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane sunt sub formă de grant. Asistenţa respectivă se oferă ca măsură excepţională în vederea susţinerii balanţei de plăţi. Republica Moldova a mai beneficiat de asistenţă macro-financiară din partea UE în perioada 2010-2012, urmare a crizei financiar-bancare internaţionale din anii precedenţi.